Båstad Logotyp

Språk

Stories of

Båstad & Bjärehalvön

Offentlig konst i Båstad

Konst utan konstigheter

Offentlig konst i Båstad är en resa bland 16 konstverk i varierande tekniker och material. Konstverken är placerade i hela kommunen – från Förslöv i sydost till Torekov längst ut i väster. Ett konstverk berättar om tiden då det skapades och platsen det står på. Därför blir den offentliga konsten i Båstads kommun en berättelse också om just Båstad, och människorna som lever och levt här. En komplett lista över och karta till samtliga konstverk hittar du på Båstad kommuns hemsida. Här presenterar vi några.

Operalegend mitt i byn

På Dalmanska tomten, en liten park på havssidan om torget, finns en koboltblå staty av den Bjärefödda operastjärnan Birgit Nilsson. Den är gjord av ett enda stycke kaolinlera, och konstnärerna bakom är Gustaf och Ulla Kraitz. Paret Kraitz är välkända namn lokalt, men är även berömda och representerade världen över för sin keramiska konst med dess speciella glasyr.

Hundar att klappa vid vandringsslinga

Konstverket Hundparken består av ett antal skulpturer i stengodslera, placerade vid parkeringen i Sinarpsdalen. Sara Ångström är konstnären bakom verket, som är en del av projektet Kultur i natur (en utveckling av banvallen mellan Båstad och Förslöv). Konstnären själv, som är baserad på Bjärehalvön, hoppas att hundarna ska bli klappade och kliade bakom öronen där de poserar och tillsammans bildar formen av ett hjärta. 

Välkommen till tågstationen

Två skulpturer i brons, placerade vid Förslövs och Båstads tågstationer, är skapade av Monika Meschke. Själv kom hon till Sverige från Tyskland år 1939, och verken, som heter Välkommen, är kopplade till hennes egen ankomst till Sverige. “Välkommen var det första ordet jag hörde vid ankomsten till Sverige 1939. Öppna hjärtan och sinnen, då liksom idag och imorgon”. 

Hus på sniskan

Längst ut på en klippa i Torekovs hamn finns det gula Lotshuset, som är väl fotograferat och ikoniskt sedan länge. Men sedan 2021 finns även en miniatyr av samma hus en liten bit därifrån. Verket heter Det som står, och det lilla huset har hamnat på sniskan. Från början var det en tillfällig installation, men verket köptes av Torekov kultur och miljö som skänkte det till Båstads kommun. Konstnären är danska Sara Nielsen Bonde, som gärna arbetar med naturnära konst genom plats, material och uttryck

Fler konsttips

Förutom offentlig konst i Båstad, hittar du även ett stort antal gallerier och utställningar.

Konstrunda på Bjärehalvön
Konst och kultur

Annons

Butik

OPTICA

Bågar, glasögon, linser, ögonhälsoundersökning, reparationer. Dina ögon i goda händer hos oss.

Annons

Hotell

Torekov Hotell

Torekov Hotell - Spa, närodlad mat och havsnära boende på Bjärehalvöns spets.

Annons

Restaurang

Gardeners restaurang Båstad

Lokala ingredienser, varierad dagens lunch och hållbar matkultur.

Annons

Service

Svalbo Hundcenter

Lämna din hund på Svalbo Hundcenter för skoj när du är borta! Rymliga boxar, uterastgårdar, promenader, hundsimning.

Annons

Hotell

Valhall Park Hotell

Familjärt i naturskön omgivning nära golf, hav, flygmuséum. Lokala råvaror och konferensmöjligheter.

Vill du ha fler tips & mer inspiration från Visit Båstad?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!