Båstad Logotyp

Språk

Stories of

Båstad & Bjärehalvön

Små museer

Det är lätt att missa de flera små museer som finns på Bjärehalvön och det vill vi inte riskera. Bakom varje museum står eldsjälar och entusiaster som värnar om ortens historia och nutid. Små museer med stort innehåll, helt enkelt, väl värda ett besök.

Tennisens historia

Svenskt tennismuseum
Vid torget och kyrkan i Båstad hittar du denna pärla – en resa genom Sveriges tennishistoria över mer än hundra år. Här får du uppleva människorna, känna dramatiken och följa utvecklingen från societetssport till folksport. Du får se racketutveckling och tennisens mode under årtiondena. Självklart finns även historik över Båstads tennishistoria, utvecklingen av tennisstadion och den kungliga glas som Gustav V förgyllde tävlingarna med genom åren. Dessutom finns en rad priser som olika tennisprofiler donerat. 

Operadivans liv

Birgit Nilsson museum
Ett helt museum tillägnat den världsberömda operastjärnan Birgit Nilsson. Museet ligger i hennes barndomshem, gården i Svenstad mitt på Bjärehalvön där hon bodde fram till 23 års ålder. Här finns bland annat nya utställningar varje säsong, en ljudguide och en filmsal med klipp från Birgit Nilsson storslagna karriär på världens scener. Du kan även ta en kopp kaffe på kaféet, som ligger i gårdens gamla stall. Museet ger en fantastisk inblick i sopranstjärnans liv, från ett enkelt bondeliv till världsstjärna, men även på sätt och vis Bjärehalvöns historia. 

Sjöfart och öliv

Torekovs sjöfartsmuseum
Två båtar räddades på 1930-talet från upphuggning och har blivit Torekovs sjöfartsmuseum. I hamnen finns nu kajutan från Hoppet av Länna samt akterskeppet från Fram av Brantevik. Här kan du gå ombord och se hur det kunde se ut förr i tiden på en båt. Olika marina föremål, som namnbrädor och galjonsbilder finns att se, samt en del föremål som sjömän från trakten tagit hem från sina resor. Till museet hör även ett skjul som kallas Börsen. Här har många barn lekt och ropat skepp o’hoj genom åren, och på ett enkelt sätt fått en inblick i den lokala historien. 

Hallands Väderös Utemuseum
På Hallands väderö finns Lotsstugan. Det lilla röda huset, uppfört 1844, har utsikt över Kappelhamn. Som namnet skvallrar om var det bostad åt öns lots ett antal år, och när den servicen upphörde har det haft hyresgäster som varit fiskare, skogshuggare, konstnärer och stenhuggare bland mycket annat. År 1995 blev huset till Väderömuseet. På de omkring 60 kvadratmetrarna kan du som besökare få ta del av öns spännande historia, flora och fauna. Det är öppet sommartid, har fri entré och drivs i Svenska kyrkans regi.   

Fler kulturtips

Mer om konst och kultur på Bjärehalvön

Annons

Restaurang

Restaurang Riviera

Miljön är lyxigt tillbakalutad. Perfekt för en stilla frukost, en skön lunch och god middag.

Annons

Camping

First Camp Torekov

Mysiga stugor, campingtomter vid havet. Barnklubb, äventyrsgolf, lugn stund på terrassen.

Annons

Shopping

Elin Arvid, Butikerna på Gården

Elin Arvid: Kvalitetskläder och skor. Utforska vårt utbud på Facebook!

Annons

SPA

Hotell & SPA Lögnäs Gård

Två våningar spa med pooler, bastuar, lounge, bar och mer. Avslappning och matupplevelser i en.

Annons

Boende

Boende Båstad Inas Concierge

Semesterhus på Bjärehalvön i Skåne. Enklare till premiumhus, pool, tennisbana, Båstad & Torekov.

Vill du ha fler tips & mer inspiration från Visit Båstad?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!