Båstad Logotyp

Språk

Stories of

Båstad & Bjärehalvön

5 x tennis – en historielektion

Båstad och tennis hänger ihop, det är sen gammalt. Men hur började det egentligen och varför förknippar man så ofta Båstad med tennis? I denna mycket korta historielektion får du veta hur det ligger till med saken. 5 x tennis – en historielektion är den enda listan du behöver för att reda ut saken.

1: Tidig trendsättare

Ingenjör Ludvig Nobel kom 1905 till Båstad för att bygga turistanläggning. Tennis, även kallat lawn tennis, hade en tid vuxit i popularitet i England. Nobel var inte bara stenrik, han hängde med i trenderna också. I hans planer ingick därför aktiviteter för badgästerna. Han såg till att bygga en tennisbana i cement och starta den första tennisklubben. Vår historielektion fortsätter.  

2: Centercourten anläggs

Tjugotalet år senare köpte Nobel magasinet, en stor byggnad vid stranden och hamnen. Han döpte om den till Skansen (och numera delvis Hotel Skansen) och anlade snart en tennisbana med läktare. Centercourten, som fortfarande idag är Nordens största utomhusarena för tennis, finns fortfarande kvar på samma plats. 1925 spelades svenska mästerskapet i tennis i Båstad. 

3: Konungen tittar på match

Ludvig Nobel hade kontakter och hängde i de rätta kretsarna, såsom en influencer för hundra år sedan ungefär. Därför var det ingen slump att Kung Gustav V kom på besök 1928 för att titta på en tennismatch. Och igen ett år senare. Båstad som badort (med tennis och golf som främsta aktiviteter) för de välbärgade var därmed cementerad och trenden var ett faktum.

4: Mr G spelar tennismatch

I femton års tid, med start 1930, spelade Kungen dubbel i tennistävlingarna i Båstad. Han var ett glamoröst och populärt inslag även om han var 71 år gammal när han spelade sin första match. Man behöver inte vara PR-expert för att förstå hur värdefull denna kungliga närvaro var för en liten badorts rykte. 1933, efter att kungen halkat på cementen under en match, bytte man dock banorna till moderna tennisbanor.  

5: Swedish Open startar

1948 börjar Swedish Open att spelas i Båstad. Denna ATP-tävling som emellertid idag går under namnet Nordea Open är en av de äldsta på touren. Välkända vinnare inkluderar Björn Borg, Mats Wilander, Rafael Nadal och dessutom Serena Williams.   

Mer tennis

Sveriges Tennismuseum
Spela tennis och padel i Båstad
Biljetter till Nordea Open

Annons

Hotell

Margretetorps Gästgifvaregård

Upplev historisk charm och modern lyx på Margretetorp Gästgifvaregård. En unik plats för minnesvärda stunder!

Annons

Se & göra

Väderötrafiken Sälsafari

Utforska sälparadiset vid Hallands Väderö med M/S Nanny af Torekov, se sälar, tumlare & havsfåglar.

Annons

Restaurang

Restaurang Sand

Hotel Skansens restaurang Sand bjuder på livfull atmosfär, modern matlagning och utsikt mot havet.

Annons

Butik

Heberleins

Förslöv, hem för Heberleins kända korvar. Tradition, kvalitet, och äkta råvaror från svenska gårdar.

Annons

Se & göra

Sven Lingardsz ateljé

Konstnären Sven Lingardsz föddes 1944 i Ljungby och är nu verksam i Hov som ligger vid Båstad.

Vill du ha fler tips & mer inspiration från Visit Båstad?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!