Båstad Logotyp

Språk

Stories of

Båstad & Bjärehalvön

5 x tennis – en historielektion

Båstad och tennis hänger ihop, det är sen gammalt. Men hur började det egentligen och varför förknippar man så ofta Båstad med tennis? I denna mycket korta historielektion får du veta hur det ligger till med saken. 5 x tennis – en historielektion är den enda listan du behöver för att reda ut saken.

1: Tidig trendsättare

Ingenjör Ludvig Nobel kom 1905 till Båstad för att bygga turistanläggning. Tennis, även kallat lawn tennis, hade en tid vuxit i popularitet i England. Nobel var inte bara stenrik, han hängde med i trenderna också. I hans planer ingick därför aktiviteter för badgästerna. Han såg till att bygga en tennisbana i cement och starta den första tennisklubben. Vår historielektion fortsätter.  

2: Centercourten anläggs

Tjugotalet år senare köpte Nobel magasinet, en stor byggnad vid stranden och hamnen. Han döpte om den till Skansen (och numera delvis Hotel Skansen) och anlade snart en tennisbana med läktare. Centercourten, som fortfarande idag är Nordens största utomhusarena för tennis, finns fortfarande kvar på samma plats. 1925 spelades svenska mästerskapet i tennis i Båstad. 

3: Konungen tittar på match

Ludvig Nobel hade kontakter och hängde i de rätta kretsarna, såsom en influencer för hundra år sedan ungefär. Därför var det ingen slump att Kung Gustav V kom på besök 1928 för att titta på en tennismatch. Och igen ett år senare. Båstad som badort (med tennis och golf som främsta aktiviteter) för de välbärgade var därmed cementerad och trenden var ett faktum.

4: Mr G spelar tennismatch

I femton års tid, med start 1930, spelade Kungen dubbel i tennistävlingarna i Båstad. Han var ett glamoröst och populärt inslag även om han var 71 år gammal när han spelade sin första match. Man behöver inte vara PR-expert för att förstå hur värdefull denna kungliga närvaro var för en liten badorts rykte. 1933, efter att kungen halkat på cementen under en match, bytte man dock banorna till moderna tennisbanor.  

5: Swedish Open startar

1948 börjar Swedish Open att spelas i Båstad. Denna ATP-tävling som emellertid idag går under namnet Nordea Open är en av de äldsta på touren. Välkända vinnare inkluderar Björn Borg, Mats Wilander, Rafael Nadal och dessutom Serena Williams.   

Mer tennis

Sveriges Tennismuseum
Spela tennis och padel i Båstad
Biljetter till Nordea Open

Annons

Se & göra

Båstad Golfklubb – nya banan

Nya Banan, öppen park-/hedbana, utmanande greener. Sex tees per hål, varierad spelstrategi.

Annons

Se & göra

Väderötrafiken

Väderöbåtarna: Smidig resa till Hallands Väderö på 20 min. Kiosk, äventyr, extra turer sommartid.

Annons

Butik

Heberleins

Förslöv, hem för Heberleins kända korvar. Tradition, kvalitet, och äkta råvaror från svenska gårdar.

Annons

Cykelvänligt

Margretetorps Gästgifvaregård

Traditionell skånsk mat på Sveriges äldsta gästgiveri. Populärt smörgåsbord, spabad och vingård.

Annons

Camping

Båstad Camping

Personlig service, bekvämt boende, Sydeuropeisk krog, äventyrsgolf, cykelturer vid havet.

Vill du ha fler tips & mer inspiration från Visit Båstad?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!