Båstad Logotyp

Språk

Stories of

Båstad & Bjärehalvön

100% lokalt till middagsbjudningen

Kan handla 100% lokalt till middagsbjudningen? På Bjärehalvön går det utmärkt. Odlat, producerat eller förädlat här i trakten var utgångspunkten för utmaningen.

Tänk dig att du har en middagsbjudning. Du har ett tomt bord att duka samt en middag att laga. Du har en bil (givetvis en välskött gammal sportbil med nedfällt tak), det är sommar och exakt alla butiker har öppet just denna dag. 100% lokalt till middagsbjudningen – ska vi köra?

Dukning

Vi tar Italienska vägen till Boarp, precis ovanför Båstad. På Vävaren hittar vi en vacker linneduk och tillhörande servetter. På Design House Stockholm Open som ligger tvärs över vägen finns tjusiga tallrikar. Bestick inhandlar vi på Magasinet i Båstad och allt annat vi behöver hittar vi hos Ladan i Boarp. Här väljer vi också ut några fina vaser och ljusstakar. Hos ELins Blommor kan du inhandla en fin bukett till dukningen. Vid Maria Torget finner ni Linghoff Interiör en ljuvlig inredningsbutik med showroom dit alla är välkomna för att inspireras och hitta det där ni saknar.

Drink och tilltugg

Bjärechips (vilka vinner bäst-i-test titt som tätt) och Båstadöl blir en utmärkt start på kvällen. Till det lite gott kallskuret från Lindegrens. Det här börjar riktigt bra. 

Varmrätt

Nyplockad färskpotatis är ett måste, och den köper vi direkt från en av alla fina gårdsbutiker såsom grönsaksvagnen i Ingelstorp. Bjäres rapsolja och flingsalt toppar den nykokta potatisen. Lammkött och ekologiska ägg samt lokalproducerad rapsolja köper vi från Äpplelundens Gårdsbutik på vackra Påarpsvägen. Tomater från Tåstarp eller Viken finns hos exempelvis hos Heberleins i Förslöv, och de serverar vi skivade i all enkelhet med salt, peppar och färskost från Ebbessons gårdsmejeri i Mäsinge. Till detta dessutom ett brytbröd från Boathouse Bakery i Båstads Hamn och en vitmögelost från Ebbessons. Vin finns tyvärr ännu inte att köpa på systembolaget från någon av de lokal vingårdarna men du hottar dem på flera lokal rerstauranger – vinrer från Thora Vingård, Vejby Vingård eller Ljungbyholms vingård. Alkoholfritt alternativ blir förstås äppelmust från Kattvik. 

Besökare på Thora Vingård.
Besökare på Thora Vingård.

Dessert

Hallon och blåbär inhandlas från gårdsbutiken Bjäre bär, och av de där ekologiska äggen från Ekhems gör vi en sabayonne som serveras till. Från Chocolaterian dukar vi också upp färgglada praliner och kör gissningslek på smaksättningen.     

Fint fikabord från Chocolaterian i Båstad.
Fint fikabord från Chocolaterian i Båstad.

Inga problem alls, visade det sig. Men, orkar du inte? Ta med dina vänner ut på krogen i stället.     

Annons

Övrigt boende

Exklusivt boende på Bjäre­halv­ön

Kvinnaböske 24 - Exklusivt semesterhus i Bjärehalvön. 13 sängplatser, fullt utrustat kök, gemensamma

Annons

Övrigt boende

Residence Perseus

Lyxiga lägenheter i centrala Båstad, nära hamnen och stranden, inklusive husdjursvänliga alternativ.

Annons

Hotell

SOEDER Countryhouse & Kitchen

SOEDER Countryhouse & Kitchen - Lantlig tillflyktsort på Bjärehalvön. Boutique hotell och unik matupplevelse.

Annons

Se & göra

Båstad konstgalleri

Ett konstgalleri som syftar till att främja konstintresset på Bjärehalvön med omnejd.

Annons

Se & göra

Väderötrafiken Sälsafari

Utforska sälparadiset vid Hallands Väderö med M/S Nanny af Torekov, se sälar, tumlare & havsfåglar.

Vill du ha fler tips & mer inspiration från Visit Båstad?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!