Båstad Logotyp

Språk

Stories of

Båstad & Bjärehalvön

Ställplatser för husbil och husvagn

Kommer du till Båstad och Bjärehalvön med husbil, camper eller husvagn? Då behöver du troligtvis en ställplats. Med ställplats vet du att det blir rätt, att det finns service och att du kan sova gott i lugn och ro. Njut av naturen precis så länge du vill, och rulla sedan vidare mot nya äventyr. Ställplatser för husbil och husvagn i Båstad och på Bjärehalvön finns det gott om, men tänk på att boka i förväg om det är högsäsong.

Några tips på ställplatser

Lögnäs gård: 30 ställplatser med el

Prästliden i Båstad: 24 h betalparkering för husbilar är tillåten. Ej el eller toaletter

Båstad Hamn: Öppen mellan 1 september t.o.m 31 maj. Det finns inga bokade platser för bara husbilar utan man parkerar där det finns plats. Man betalar sin vistelse via en QR-kod som finns på elstolparna. Då får man en kod som gäller för de produkterna man har köpt. Man kan också tömma sin latrin och det gör man på kanten av det stora pirhuset.

Båstad Camping: 56 platser. 0431–75511  

Bjäre Golfklubb Hotell & Lodge: 4 med el, toa och dusch. Går att boka via hemsidan eller i receptionen. Tel: 0431–36 10 53

Caravan Club Norrviken: 13 ställplatser. Tel: 0431–36 91 70

Vistorps Hamn: 150:-/dygn

Båstad Golfklubb: 6 platser; 150 kr/dygn (ej tömning av latrin)

Ramsjöstrands Hamn: Uppställning av husbil mellan kl 00.00 och 06.00 är inte tillåtet enl. beslut av Länsstyrelsen.

Åkagårdens Golfklubb: För 100 kr per natt får ni som greenfeegäster tillgång till ett begränsat antal platser med tillgång till el, vår restaurang och omklädningsrum

“Foten av Hallandsåsen”: Hålevägen 52, 269 73 Förslöv, mitt emot Ekhems gård. Ca 25 platser, utan service men man kan tömma latrinen. Kostar 50 kr/dygn (100 på högsäsong) Betala med swish till 0709–170615, Gullan och Sven Ekhem.

Detta är inte en komplett lista och det finns fler ställplatser för husbil och husvagn i Båstad, Torekov och på Bjärehalvön.

Övrig information och regler om husbil och husvagn

Uppställning
Man kan tillfälligt ställa upp ett motorfordon alldeles intill vägen. Men bara under förutsättning att marken inte skadas. Markägaren får heller inte hindras i sin verksamhet. Inte heller får man ställa upp sin husbil eller husvagn så att man hindrar eller stör trafiken.

Det finns ingen bestämmelse som säger hur länge man kan stå uppställd på samma plats. När det gäller tält går gränsen vid ”något enstaka dygn” och avlägset från boningshus. Ett husvagnsekipage eller en husbil uppfattas förmodligen som mer störande än ett tält, och kravet på hänsyn blir också större. Man bör därför inte ställa upp sin husvagn eller husbil i närheten av markägarens bostad utan lov.

Vid allmän väg
På rastplatser och skyltade P-platser är det i grunden tillåtet att stå högst 24 timmar under vardagar. På lördagar, söndagar och helger får man i allmänhet stå till nästkommande vardag. Men rastplatser och P-platser är främst avsedda för tillfällig rast och vila, och inte för övernattning. Där kan andra regler gälla enligt lokal trafikföreskrift. Det anges i så fall på en tilläggstavla under P-märket vid rastplatserna.

Enskild väg
Den som äger en enskild väg får själv avgöra om trafik med motordrivna fordon ska vara tillåten. Ägaren har rätt att förbjuda motortrafik, eller visst slag av motordrivna fordon. Ett förbud mot motortrafik på en enskild väg ska ”utmärkas med vägmärke eller på annat tydligt sätt”, som det står i Trafikförordningen. Även en hemmagjord skylt ”Ej husbilar” måste respekteras.

Detta gäller i naturreservat

Särskilda regler i nationalparker och naturreservat
I nationalparker och naturreservat gäller särskilda regler. Det är så gott som alltid förbjudet att köra med motordrivna fordon på vägar i området. Det kan vara tillåtet att övernatta med husvagn eller husbil på parkeringar i anslutning till reservat eller nationalparker. Inne i områdena gäller särskilda bestämmelser som oftast begränsar allemansrätten. Vad som gäller framgår av de anslagstavlor som finns uppsatta vid området. Annars får man upplysningar från kommunen eller länsstyrelsen.

Källa: Naturvårdsverket och Länsstyrelsen

Aktivitetstips på Bjärehalvön

Är det tillåtet att fricampa?

I Sverige får en parkera sin husbil i 24 timmar (på vardagar, annars över en helg) på en parkering och övernatta i den, om det inte står en skylt som säger annat. Parkering är inte detsamma som camping, vilket till exempel innebär att fälla ut markisen och ställa ut en skön stol i solnedgången, det är alltså inte tillåtet på en parkering.

https://skr.se/samhallsplaneringinfrastruktur/trafikinfrastruktur/trafikreglering/fragorochsvartrafikreglering/husbilarochhusvagnar.7830.html

https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Motortrafik-i-naturen/Husvagn-och-husbil/

Annons

Hotell

Hotell Erikslund

Mellan Bjäre- och Kullahalvön: Välj Hotell Erikslund för skön vila, god mat, spa och träningsmöjligheter.

Annons

Se & göra

Väderötrafiken Sälsafari

Utforska sälparadiset vid Hallands Väderö med M/S Nanny af Torekov, se sälar, tumlare & havsfåglar.

Annons

Boende

Boende Båstad Inas Concierge

Semesterhus på Bjärehalvön i Skåne. Enklare till premiumhus, pool, tennisbana, Båstad & Torekov.

Annons

Butik

Ladan i Boarp

30 000 artiklar - prisvärda leksaker, presenter & kläder med hög service.

Annons

Vingård

Vejby Vingård

Vejby Vingård - Skåne vinpionjär, prisbelönta viner, personlig smakupplevelse nära Skälderviken.

Vill du ha fler tips & mer inspiration från Visit Båstad?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!