De flesta associerar nog Båstad med sommar, sol och bad. Men det har inte alltid varit så. Här är historien om när Båstad blev badort.
Handelsplats
Under 1400-talet var Båstad en köpstad – alltså en handelsplats. År 1664 blev Båstad “stadsfläck”, vilket innebar att man fick bedriva stadsnäringar som hantverk, småhandel, hökeri och gästgiveri. Den 8 augusti 1788, kallad slaget vid Båstad, försvarade Båstadborna stadsfläcken tappert mot ett misslyckat landstigningsförsök av ryska krigsfartyg. Inga människor kom till skada under slaget, som bara varade under en dag, och ryssen motades bort.
Storbrand
År 1858 blev Båstad en så kallad köping och tolv år senare, år 1870, drabbades köpingen av en svår brand. Två tredjedelar av samhället blev utplånat. Hårda tider gav dock utrymme för ny stadsplanering och en upprensning av brandfarliga halmtak och stinkande svinstior mitt i köpingen. Renlighet och brandsäkerhet var ledorden. Det första tvåvåningshuset byggdes: tegelbyggnaden Hotell Viktoria, som fortfarande finns kvar vid torget och Mariakyrkan. Idag hittar du bland annat restaurangen Grodlår och Timjan här.
Hälsobad
Hälsobad blev under sent 1800-tal en populär aktivitet i Båstad. Hästar drog badvagnar ut i vattnet, varefter de badande gästerna kunde ta sig ner i vattnet och ta ett dopp i några minuter – och lite längre dag för dag. En läkare satte badtiden, och bestämde även hur den efterföljande vården skulle gå till. Så småningom byggdes ett kallbadhus vid stranden. Nu står ett nytt badhus på samma plats, där både ortsbor och besökare njuter av bastubad och kalldopp året om.
Järnväg
När järnvägen kom till byn kom det ännu fler besökare. Sommarpensionat ploppade upp som svampar och Båstad började mer och mer likna en turistort. Bland dem som klev av tåget på stationen vid den branta Hallandsåsen fanns kung Gustav V, statsminister Per Albin Hansson och vissångaren Evert Taube. Men innan dess, dynamituppfinnaren Alfred Nobels brorson, Ludvig Nobel.
Investeringar
Ludvig Nobel hamnade i Båstad av en slump 1905. Han förälskade sig i trakten och köpte snart tillsammans med hovjuveleraren W.A Bolin och hortonomen Rudolf Abelin stora marker i västra Båstad. Här anlade herrarna sommarvillor, hotell och parker, vägar och avloppssystem. Välkända Norrvikens trädgårdar och Hotel Skansen är bara några platser som kom på plats under den här tiden och som fortfarande präglar bad- och turistlivet i Båstad.