Båstad Logotyp

Språk

Stories of

Båstad & Bjärehalvön

Norrvikens trädgårdars historia

Norrvikens trädgårdar är ett av de mest populära utflyktsmålen på Bjärehalvön idag. I över hundra år har trädgårdarna funnits, och återfinns därtill allt som oftast på listor över Sveriges vackraste trädgårdar. Många generationer av sommarboende och åretruntboende i Båstad har fina minnen från fikastunder i solen, bröllopsfirande och spännande stigar att upptäcka. Men resan till det du ser idag har varit stundtals snårig. Några milstolpar i Norrvikens trädgårdars historia genom olika ägandeskap och perioder:  

Från Kolmården till Båstad

Rudolf Abelin, som grundade Norrvikens trädgårdar, anlade i slutet av 1800-talet en anläggning i skogstrakterna kring Kolmårdens sydsluttning strax norr om Norrköping. Namnet blev Norrviken, vilket också är namnet på den innersta delen av Bråviken. Han blev dock tvungen att överge denna anläggning eftersom järnvägen Nyköpingsbanan skulle dras rakt igenom trädgården. Abelin sökte en ny plats för att förverkliga sina trädgårdsvisioner. Han hittade platsen väster om Båstad. Med början 1906 uppförde Abelin först en bostad åt familjen, Villa Abelin.

Öppet för besökare

15 maj 1920 öppnade Abelin upp sin trädgård för besökare första gången. Han fortsatte med stort driv att anlägga olika stilträdgårdar samt en enorm fruktodling fram till sin död 1961. Hans uttalade ambition var att spegla världen på sin anläggning. Barockträdgården, vattenträdgården, japanska trädgården, renässansträdgården och nordtyska planteringen, den österländska terrassen och romantiska trädgården har alla sin personliga karaktär.

Konkursansökan

Från 1986 drevs Norrvikens trädgårdar som aktiebolag med stiftelsen Norrvikens trädgårdar som garant för att anläggningen bibehölls och utvecklades i Abelins anda. Den 1 januari 2013 beslutade styrelsen för stiftelsen att lämna in en konkursansökan. Detta skedde efter svårigheter att finna arrendatorer eller annan finansiering.

Restaurering

2013 köpte fem herrar med Båstadanknytning anläggningen i syfte att utveckla och stärka Bjäres kulturarv. De tog därigenom på sig ett omfattande arbete att återskapa, restaurera och utveckla en anläggning som varit eftersatt i årtionden.

Framåt

Sedan 2018 äger familjen Erik Paulsson Norrviken till 100%. Verksamheten ligger i ett separat bolag med namnet Norrviken Utveckling.

Mer om Norrvikens trädgårdar

Orangeriet restaurang

Evenemang och information

Annons

Hotell

Hotel Skansen

Vid Båstads strand: Spahotell sedan förra sekelskiftet. Konferens, weekend, dagbesök - vi vill att du trivs.

Annons

Restaurang

Hotell & SPA Lögnäs Gård

Välkomna till vår härliga restaurang & vinterträdgård. Lokalproducerad mat lagad med kärlek.

Annons

Hotell

Hotell & Restaurang Hjorten

Bo nära havet på Hotell Hjorten i Båstad. 41 rum, a la carte restaurang, mat med fokus på säsongens råvaror.

Annons

Se & göra

Språkguiden Ingrid Persson Skoog

Upptäck Båstad – Bjäre med Språkguiden Ingrid Persson Skog. Guidade turer året om. Boka nu!

Annons

Vandring

Vandringspaket – Hotell Hovs Hallar

Omgiven av hav och storslagen natur är Hotell Hovs Hallar det självklara valet för vandrare.

Vill du ha fler tips & mer inspiration från Visit Båstad?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!