Båstad Logotyp

Språk

Stories of

Båstad & Bjärehalvön

Hallands Väderö forever

Vi vet, det finns skärgårdar överallt i Sverige. Det finns tusentals öar. Här på Bjärehalvön har vi bara en ö. Dessutom heter den Hallands Väderö, fast den ligger i Skåne. Är den så mycket att skryta med? Jo men den är ju det. Hallands Väderö forever är en liten hyllning till detta naturreservat som för alltid är i våra hjärtan.

Älskvärt nummer ett: Resan dit

Väderötrafiken utgår från Torekovs hamn (högsäsong även från Båstads hamn). Den gamla båten Nanny är favoriten. Det hela känns skönt ostressat och lite gammeldags. Det är ingen lång tur till havs – den är precis exakt lagom. Särskilt för barnfamiljer är båtresan ett äventyr i rätt format. Den som har tur har egen båt eller vänner med båt. Då blir det ännu mer skärgårdskänsla och man kan förtöja i någon av flera naturhamnar på ön. Håll bara koll på sjökortet då du inte får framföra båt var som helst.

Älskvärt nummer två: Artrikedomen

Knubbsälar, fridlysta men numera många till antalet kring ön, ser du ofta från båten eller ön, alternativt på ett dedikerat sälsafari. Hur som helst, det känns exotiskt på något vis med alla dessa sälar. Ön, som är ett naturreservat, har även kustavsnitt och skär som är reserverade för häckande sjöfåglar. Fågelskådaren kan till exempel spana efter tobisgrissla, tordmule och sillgrissla som häckar på ön. Dessutom finns huggorm, den helt svarta varianten! I förhållande till sin storlek är Hallands Väderö ett av Sveriges artrikaste områden.

Älskvärt nummer tre: Snorklingen

Vattnet är klart som i Medelhavet och perfekt för snorkling. Det är hyfsat enkelt att hitta en alldeles egen liten vik dessutom, någonstans runt Hallands Väderö.

Älskvärt nummer fyra: Betesdjuren

Det öppna landskapet på Hallands Väderö hålls i trim av en armé av betesdjur. De kommer också till ön med båt och går löst där hela säsongen. Kor, islandshästar och en mängd tackor och lamm kan du möta på din vandring.

Älskvärt nummer fem: Exklusiv övernattning

Det går att hyra lägenheter på ön, men då måste man vara ute i god tid, medlem i Svenska Kyrkan och ha lite allmän tur. Sedan några år tillbaka finns även Skogvaktargården, ett vandrarhem som går att boka för en natt eller fler. Att bo där i all enkelhet känns fantastiskt exklusivt.

Läs mer om Hallands Väderö här

Fler tips till naturreservat på Bjärehalvön

Annons

SPA

Hotel Riviera Strand

Inomhuspool, havsutsikt från bastu, japanska utomhusbad – avkoppling vid havet.

Annons

Se & göra

Båstad Golfklubb – nya banan

Nya Banan, öppen park-/hedbana, utmanande greener. Sex tees per hål, varierad spelstrategi.

Annons

Se & göra

Torekovs Golfklubb

Klassisk linksbana med havsutsikt. Nytt klubbhus, golfkrog, lounge, sportbar.

Annons

Se & göra

Kungsbyggets Äventyrspark

Kungsbygget Äventyrspark: Sommarrodel, Zipline, Bungy Rocket, Slingshot i vacker natur.

Annons

Restaurang

Hotell & SPA Lögnäs Gård

Välkomna till vår härliga restaurang & vinterträdgård. Lokalproducerad mat lagad med kärlek.

Vill du ha fler tips & mer inspiration från Visit Båstad?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!