Båstad Logotyp

Språk

Stories of

Båstad & Bjärehalvön

Böcker och författare från Bjäre

Människorna, landskapet, historian – det är uppenbart att Båstad, Torekov och de böljande fälten däremellan triggar fantasin och kreativiteten. Det finns ett flertal böcker från Bjäre att dyka in i. Alltså böcker som utspelar sig eller handlar om Bjärehalvön. Men det finns även många författare som bor och verkar eller har sitt ursprung här, men som inte nödvändigtvis skriver om bygden.

Böcker som handlar om Bjäre

The morning dip av Peggy Anderson

Fotobok som skildrar morgondoppet i Torekov, fotograferat under sex års tid. Fotografen Peggy Anderson berättar för Aftonbladet:

”Jag är uppväxt med två olika kulturer, vilket gjort att jag ibland känt mig som en ”outsider” i Sverige, men också till viss del som utlänning i USA. Vanligtvis bär amerikaner inte morgonrock utanför hemmet, men i Torekov går människor till bageriet eller matbutiken i dem, efter badet. Människor älskar ritualer och det är något som förenar oss. I Sverige kanske man inte tycker att det är något ovanligt, men de reaktioner jag har fått i USA är att folk där älskar bilderna, säger hon.”

Med hälsning från Båstad av Jenny Fagerlund

Feelgood-roman som utspelar sig i Båstad under tennisveckornas festligheter. Författaren Jenny Fagerlund berättar för BjäreNu att Bjäre är en favoritplats. Här tillbringar hon mycket tid med familjen på lov och helger.

”Hela familjen älskar att vara här, och Båstad är också en perfekt miljö för en feelgoodroman. Här finns det pittoreska samhället, havet och åsen. Miljön är otroligt viktig när man skriver feelgood, säger hon.”

Kullabygden och Bjärehalvön av Liselotte Fritz

Personlig och härlig guidebok till de båda halvöarna av journalisten Liselotte Fritz. Förlaget skriver:

”I Kullabygden och Bjärehalvön får du mängder av tips på utflyktsmål att upptäcka och uppleva, oavsett om du ska stanna en dag eller hela semestern. Är du intresserad av att äta och dricka gott kan du gå på sparrissafari, besöka chipseri, vingårdar och massor av bra restauranger. Den som är intresserad av konst och kultur får inte missa keramiken i Höganäs, Birgit Nilsson-museet och Lars Vilks mytomspunna Nimis.” 

Författare som kommer från Bjäre

Amanda Romare

Halva Malmö består av killar som dumpat mig är Amanda Romares debutroman från 2021.

”Jag är helt blown away av Amanda Romares debutroman . Hennes sätt att skriva är helt jäkla fantastiskt, så briljanta analyser. Irriterande träffsäkert och initierat, smärtsam igenkänning. Asgarvsframkallande humor men även nödvändig smärta.” Denise Rudberg

Amanda Romare är även producent och boken ska bli TV-serie, meddelades 2023. Dessutom är hon krönikör på Svenska Dagbladet samt har skrivit den festliga krönikan ”I tio år har jag undvikit tennisveckan i Båstad” i Sydsvenskan.

Kristina Digman

Kristina Digman är illustratör, konstnär, grafisk formgivare och författare, uppvuxen och bosatt i Båstad. Floras naturpysslor samt hennes illustrationer i barnboksserien Katt kan är fina exempel från Kristina stora produktion. Uppväxten beskriver hon så här på förlagets hemsida:

”När jag var liten, ännu mindre än nu, tyckte jag om att strosa runt för mig själv. Samla stenar, plocka blommor, fundera. Måsla, kallade min farmor det. Vi hade nog en väldig frihet, när jag tänker efter, jag och mina tre systrar. Jag var fyra år när vi flyttade till ett gammalt hus i Båstad. Dessförinnan hade vi bott i lägenhet, och jag minns trädgården, hur jag sprang och sprang bland prästkragar, högre än jag själv. Allt var så stort, huset var så mörkt och mystiskt, med stor vind, veranda och balkonger.”

Hilda Kirkhoff

Hilda Kirkhoff från Båstad var bara 26 år när hon slog igenom och vann Hela Sverige bakar 2020. Bakboken Hildas drömmar och andra bullar kom ut inom kort efter vinsten. På förlagets hemsida kan vi läsa hur mycket familjen och uppväxten betyder, även om hon själv numera bor i Göteborg:

”Hilda har en stor passion för bakning och lär gärna ut hur man med blommor, nötter, bär och andra toppingar förvandlar sina kakor till vackra och välsmakande paradbak. Hösten 2022 kommer Hildas andra bok Kaklycka med Hilda. Hilda bor på västkusten och hela familjen är delaktig i hennes böcker: systern Judith fotograferar, hennes mamma skapar keramik till bakverken och hennes pappa sköter om trädgården där många av bilderna fotograferas.”

Annons

Konst & kultur

Galleri Blå

Galleri i Båstad som tidigare huserade i Linköping, funnits i 30 år och visat mer än 200 utställningar.

Annons

Boende

Boende Båstad Inas Concierge

Semesterhus på Bjärehalvön i Skåne. Enklare till premiumhus, pool, tennisbana, Båstad & Torekov.

Annons

Restaurang

Hotell & SPA Lögnäs Gård

Välkomna till vår härliga restaurang & vinterträdgård. Lokalproducerad mat lagad med kärlek.

Annons

Boende

Åkagårdens Logde

Självständigt boende på golfbanan, naturskönt, havsutsikt, fyra sovrum, minispa, nära Båstad.

Annons

Butik

OPTICA

Bågar, glasögon, linser, ögonhälsoundersökning, reparationer. Dina ögon i goda händer hos oss.

Vill du ha fler tips & mer inspiration från Visit Båstad?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!