Torekov

Official guide

Torekov är en älskvärd plats med närhet till havet längst ut på Bjärehalvön i Skåne. 

Ryska krigsfartyg & brand

Redan under 1400-talet fungerade Båstad som köpstad. Expansionen fortsatte under 1500-talet och 1664 blev Båstad “stadsfläck”. Då fick man lov att bedriva stadsnäringar som hantverk, småhandel, hökeri och gästgiveri. År 1788, under slaget vid Båstad, försvarades stadsfläcken tappert mot ryska krigsfartyg. År 1858 blev Båstad en köping och tolv år senare, år 1870, drabbades köpingen av en svår brand som utplånade två tredjedelar av samhället.

Lotshuset

Lotsen det lilla huset med den stora charmen har huserat i Torekov Allt sedan 1878. Huset var bas för lotsen som hade i uppgift att på ett säkert sätt leda båtar genom det förrädiska vattnet runt Hallandsväderö. Från lotshuset går det att se mycket av havets trafik från Tylön i norr till Kullaberg i söder. Lotsverksamheten upphörd under 1930-talet och sedan dess har det lilla huset figurerat som museum och konstateljé  Idag är huset ett av Bjärehalvön och Torekovs mest väl fotograferad objekt.

Märta & Birgit

Båstad har ett varierat utbud av kultur. Filmfestival, gallerier, designgårdar och olika slags hantverk. Birgit Nilsson, som var en av 1900-talets största operasångerskor växte upp mitt på Bjäre, i byn Svenstad. Här ligger släktgården vackert inbäddad mellan kullar och betesmarker. Gården är idag ett museum, enligt Birgits önskan, där minnena från barndomen och den makalösa operakarriären finns bevarade. Märta Måås Fjetterström startade sin egen textilverkstad år 1919 på Agardhsgatan i Båstad, och är än idag en ateljé och butik för textil konst.

Dagshög är den allra största av Skånes närmare tusen gravhögar, med en höjd på 5 meter och diameter på 42 meter, och ligger särdeles vackert placerad vid Skäldervikens strand. Dagshög har ruvat på sina hemligheter troligtvis sedan bronsåldern. Enligt sagan utkämpade kung Dag och hans män sin sista strid mot en övermäktig armé, ledd av en makthungrig sveakung. Efter striden höglades kung Dag och hans män på denna plats – därav namnet Dagshög (eller Dags hög, som det även kan skrivas).

GÖR SOM ÖVER 300 ANDRA FÖRETAG - BLI MEDLEM!

Medlemsansökan

Villkor

Uppsägning av medlemskap ska ske skriftligt senast 31 oktober året innan utträde och tidigast efter 2 års medlemskap. 

Som medlem får du:

När du blir medlem bidrar du till att:

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.

TRANSLATE

Google disclaimer