Båstad Logotyp

Språk

Stories of

Båstad & Bjärehalvön

The story of SOEDER tuppen

Författare: Marianne och Michael Bittel, SOEDER Countryhouse & Kitchen

Låt oss berätta om SOEDER tuppen:

En tupp? Varför har SOEDER en tupp? Har du också undrat över varför vi har bett en kaxig tupp att representera vårt lilla boutiquehotell med enbart fyra rum och ett matbord? Den som tror på mytologin, förklarar att tuppen symboliserar mod, stolthet och ärlighet.

Attributen som definitivt krävs för att öppna sitt hem, kök och vinkällare. En annan tänker säkert på det gamla bondesamhället, där fjäderfän stod för lantlivet och ett hemtrevligt värdskap. Kanske kan det vara så, att vi, som bor vid Kattegatt, ser tuppen som kulinarisk märke för de bästa lokala råvarorna och ett genuint hantverk, så som man gör runt Medelhavet?

I folkmun är Bjärehalvön också känt som Sveriges Toscana. Ska den legendariska svarta tuppen, som i en av världens äldsta vinområde Chianti Classico används som garantisigill på varje flaska, även hylla pionjärerna i vår framväxande vinregion?

Själv kommer du kanske att tänka tillbaka till den ljuva sommardagen, då du cyklade längs Kattegattleden och väderhanen på vårt tegeltak visade dig att du hade medvind till Torekov? Och sist men inte minst, så vet vi väl alla att de mest oförglömliga kvällarna börjar med en tuppsvans, alltså en cocktail?

Ja, det var precis allt detta som gjorde att vi har valt en tupp. Det är precis allt detta som gör att vi älskar Bjärehalvön, en unik plats där hav, jord och himmel möts. Här präglas matkulturen av den unika naturen och dess människor, här går bonden och fiskar på sin fritid, där en gång i tiden en gårdsägare byggde sitt livsverk av stenar från fältenmedsina egna händer, en mäktig himmelstrappa för att få njuta av havsutsikten. Här får du uppleva Nordiskt lantliv med känslan från Medelhavet, där vin och mat spelar en lika självklart roll som ett personligt och äkta värdskap.

Marianne & Michael

Marianne och Michael äger och driver SOEDER Countryhouse & Kitchen sedan 2019. Marianne, född och uppväxt i Helsingborg, och Michael, född och uppväxt i alpbyn Zermatt, har lämnat en stabil och trygg vardag i vin- och spritindustrin i Schweiz för att förverkliga den gemensamma drömmen att jobba med mat, dryck och människor. Med endast fyra rum och ett matbord vågade vinnaren av Årets entreprenör 2023 satsa på en personlig och unik upplevelse i hjärtat av Bjärehalvön.

Annons

SPA

Hotel Riviera Strand

Inomhuspool, havsutsikt från bastu, japanska utomhusbad – avkoppling vid havet.

Annons

Se & göra

Väderötrafiken Sälsafari

Utforska sälparadiset vid Hallands Väderö med M/S Nanny af Torekov, se sälar, tumlare & havsfåglar.

Annons

Hotell

Torekov Hotell

Torekov Hotell - Spa, närodlad mat och havsnära boende på Bjärehalvöns spets.

Annons

Hotell

Pensionat Enehall

Båstad: Koppla av i historisk miljö, nära havet och skog. Vår omsorg ger dig ro och gemenskap.

Annons

Hotell

Hotell Erikslund

Mellan Bjäre- och Kullahalvön: Välj Hotell Erikslund för skön vila, god mat, spa och träningsmöjligheter.

Vill du ha fler tips & mer inspiration från Visit Båstad?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!