När Ludvig Nobel, brorson till Alfred Nobel, började stadga sig i Båstad insåg han snabbt att tennisen, som hade blivit modesport, var viktig för turismen och anlade 1907 den första tennisbanan i cement. ”Svenska Mästerskapen i Tennis” anordnades i Båstad första gången 1925 då riktiga banor anlades och år 1930 kom kung Gustav V för att spela sin första tävling i Båstad.
Intresset för tennisen föddes under en Englandsvistelse år 1879, med syftet att presentera prinsessan Beatrice, dotter till drottning Viktoria, som lämplig partner för Gustav. Någon kärlek blev det dock inte mellan dem, men det fanns något annat som Gustav fastande för – tennisen. När han kom hem till Sverige igen fick han sina vänner att spela tennis och sporten kom att bli populär bland den högre societeten.
Efter att tennisen fått fotfäste i Stockholm spreds den söderut i landet. Tennisen blev mycket populär i Lund bland det högre ståndet, och det var antagligen även badgäster från Lund som introducerade tennisen i Båstad. Under 1880 började man spela tennis som en sällskapslek på gräsmattan vid det gamla badhuset, utan några direkta krav på storlek av banan eller regler.
Det blev totalt 17 somrar för kungen i Båstad och 15 av dem spelade han tennis, dock bara i dubbel. Kungen var ingen spelare av dagens tennis, det finns väldigt få likheter mellan tennisen på den tiden och idag. Han hade inte dem hårdaste slagen men var mycket taktisk, vilket ledde till många segrar. När kungen anlände till den lilla köpingen var det en högtidsdag, stationen smyckades ut och flaggorna hissades. Kungen bodde på Skånegården under tennisveckan och var en lysande PR-människa för bad- och tennisorten Båstad.
I efterhand är det möjligt att säga att Gustav V har betytt oerhört mycket för svensk tennis och för Båstad. Till minne av honom har Promenadstråket som delar landläktaren på Båstad Centercourt kommit att kallas Mr:s väg och en minnesplakett sitter fäst på Hotel Skansens vägg.