By Båstad Turism & Näringsliv

Fantastiska Hallandsås en del av Bjärehalvön!

Hallandsåsen med sin mångsidiga natur

Hallandsås ligger i gränslandet mellan Skåne och Halland. Det är egentligen ingen ås i traditionell mening utan en horst. Horsten är 40 kilometer lång och 5–10 kilometer bred. Högsta punkten är Högalteknall (ett militärt skyddsområde) med sina 226 meter över havet.

I många århundraden har Hallandsås varit en utmaning för resenärer. Ofta väntade resesällskapen in varandra för att tillsammans ta sig an den strapatsrika och mycket farliga resan över åsen, som var ett attraktivt tillhåll för stråtrövare och skogsmän. I slutet av 1600-talet var Hallandsås även ett av snapphanarnas starkaste fästen. Långt in på 1800-talet fanns det fortfarande banditer som lurpassade på vägen.

I dag är Hallandås betydligt mer inbjudande. Naturen är vackert mångsidig med hedar, bokskogar, klippor, åkrar, myrar och ängar. Det finns också många kulturminnen att besöka eftersom åsen varit bebodd ända sedan forntiden. På sommaren finns det arrangerade turer med mountainbike eller på hästrygg. Björsåkra-Bölinge naturreservat genomkorsas av flera stigar med fina utsiktspunkter för den som vill promenera. För extra spänning går det att prova på den 935 meter långa sommarrodelbanan på Kungsbygget eller Vallåsens bikepark med slingor i olika svårighetsgrad. På vintern när kylan kommer öppnar Vallåsen Ski Resort upp för utförsåkning och längdåkning.

På och omkring åsen ligger flera gårdsbutiker, restauranger, kaféer och gallerier. Det finns också olika möjligheter till övernattning för besökande.

Dela sidan med andra

Vi älskar verkligen vårt område och jobbar ständigt med att sprida hur fantastiskt vi tycker att det är. Viktigast av allt är ni som besöker oss och därför ber vi ödmjukast om hjälp att sprida budskapet. Bli en ambassadör för Bjärehalvön och dela sidan på knapparna nedan. 

GÖR SOM ÖVER 300 ANDRA FÖRETAG - BLI MEDLEM!

Medlemsansökan

Villkor

Uppsägning av medlemskap ska ske skriftligt senast 31 oktober året innan utträde och tidigast efter 2 års medlemskap. 

Som medlem får du:

När du blir medlem bidrar du till att:

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.

TRANSLATE

Google disclaimer

Kontakta oss

Bra länkar

När Olyckan är framme