Grevie

Byn är visseligen liten men här finns ändå god service. Grevie bjuder på varierande natur med bland annat smultronstället Grevie Backar. De många backarna utgörs av gräsbevuxna rullstensåsarsom på våren fylls av backsippor. Gå gärna upp på backarna- härifrån har du fin utsikt över Skälderviken och Kullaberg.

I och omkring byn finns cirka 350 fornlämningar. Den medeltida stenkyrkan byggdes på 1800-talet och fick 1937 en freskomålning av Pär Siegård. Dopfunten är från 1200-talet.

Ortsnamnet Grevie, J Graewie, (avskrift), som är lånat från kyrkbyn, har sitt ursprung i ordet gravhög. 

Den välkända profilen Hasse Andersson, också känd som Hasse Kvinnaböske är numera bosatt utanför Grevie i Ängelsbäck. Under 1980-talet gjorde Hasse Andersson flera egna TV-serier, bland annat Hasse och hans vänner, som utspelade sig i en lada. Scenografin var så verklighetstrogen att folk trodde att ladan fanns i verkligheten, men det var en studioproduktion. År 1991 blev ladan verklighet då han startade showkrogen Hasses Lada i Boarp som han drev fram till 2002.

Byns största arbetsgivare är det börsnoterade företaget Lindab med huvuskontoret och tillverkningsenheten Lindab Ventilation. Trävaruaktiebolaget N.P Nilssons har funnits i Grevie sedan 1907 och är byns äldsta företag. Här finns också ett flertal medelstora företag tillsammans med en stor mängd småföretag och jordbruk.

TRANSLATE

Google disclaimer

Visst är det tjatigt? Den här Webbplatsen samlar in "kakor" för att du, kära användare ska få så bra upplevelse som möjligt.

St. Tropez Båstad London Torekov Stockholm Bjärehalvön Ibiza

TRANSLATE

Google disclaimer

Kontakta oss

Bra länkar

När Olyckan är framme