14.30: Möjlighet att ta del av en introduktion med föreställningens koreografer
15.00: Föreställning (föreställningen är 1h)
Hur låter åldrande? Har tiden en riktning? Vad har du för relation till din hud? Utifrån olika sinnen och sätt att lyssna till kroppen leker vi med tanken kring tid och erfarenheter som uppdagas ur kroppen.
hjärtat i handen är ett allomslutande dansverk som handlar om intimitet och närhet. Det är sammansmältande, sammanfogade, in och ut, formades, omformades och mjukt.
Gränser som upplöses är återkommande, gränser mellan en själv och den andre, mellan erfarenhetslager, mellan tidpunkter, mellan fiktion och verklighet, mellan inre landskap och texturer som blir till yttre ytor.
Frågor kring identitet uppstår i ett sensoriskt sökande och lyssnande till den åldrande kroppen där kroppens insida blir till utsidan.
I hjärtat i handen står gruppen i centrum.
Gruppen som lyssnar till varann och till sina egna inre rum som skapar ett nätverk som i ett nytt gemensamt medvetande. En ny sinnesstämning uppstår, nya rörelsekvaliteter. Kanske en ny gemensam kropp av erfarenheter ur vilken individuella minnen och berättelser vecklar ut sig.
hjärtat i handen är ett community-baserat verk med äldre aktörer i åldern 65–94 år.
I arbetet utforskar vi frågor kring intimitet.
Arbetet har växt fram i mötet med ensemblen som formats och processats genom Julias och Elins tankar och metoder.
Detta är koreografernas första gemensamma verk. I arbetet finns ett intresse för somatiska praktiker och att arbeta med intervjumaterial.
Ett intresse för att utforska autenticitet, i relation till dokumentärt material och i relation till ett rörelsearbete. Var går gränserna mellan fiktion och verklighet? Vad är autenticitet och vad är dess performativa potential?
I arbetet förekommer projektioner och livekameror som genom små skiften fångar olika perspektiv och genom ett tredje öga tar med publiken genom olika minnesrum och miljöer.
Koreografi: Julia Kraus och Elin Hedin skapat i möte med gruppen
Ann-Christin Nilsson, Alice Stepan, Emilia Bjuvrell, Emira Salihagic, Jeanette Linderoth, Maj-Britt Törnqvist, Melissa Vuckovic, Nicole Witmarker, Sorina Teodorescu, Thomas Karlsson, Vivi-Ann Eliasson
Musik: Anja Tietze Lahrmann
Ljuskoncept: Jonatan Winbo
Projektioner: Jonatan Winbo och Julia Kraus
Producent: Claes Forsell-Andersson, Elin Hedin, Julia Kraus
Julia Kraus är en Stockholmsbaserad koreograf, dansare och Feldenkraispedagog. Hon har under senaste åren gjort både egna produktioner, beställningsverk och internationella samarbeten för scener som Riksteatern, Scenkonst Sörmland, Zebra Dans, Comedia Theater Köln, Strindbergs Intima teater, Orionteatern, Machol Shalem, Tmuna theater, Dramaten m.fl. Med en fot i Israel och en fot i Sverige har Julia som dansare arbetat med koreografer som Roy Assaf, Maya Brinner, Rotem Tashach, Noa Shadur, Mari Carrasco, Matan project – Batsheva Dance Ensemble. Med en utbildning i dans och i regi är Julia intresserad av interdisciplinär scenkonst med kroppen som utgångspunkt. Frågor kring identitet och sårbarhet är återkommande i hennes verk som ofta har ett tragikomiskt och suggestivt scenspråk. Sedan två år tillbaka utforskar Julia en koreografisk praktik där hon implementerar principer från sin Feldenkraispraktik i sitt koreografiska arbete. Något som varit en av utgångspunkterna i arbetet med “hjärtat i handen”. Sedan 2022 arbetar Julia även som repetitör och dramaturg för koreografen Saar Magal på Schauspiel Köln, Schauspiel Frankfurt och nu senast som koreografisk samarbetspartner i produktionen ”Ein Kafka Projekt” på Theater Basel.
www.julia-kraus.com
Elin Hedin arbetar som dansare och koreograf. Åren 2021–2023 var hon Kommunkoreograf i Helsingborg, hon skapade då flera konstnärliga projekt med kommunens invånare som bl.a. genererade i flera dansfilmer och föreställningen ”hjärtat i handen” tillsammans med Julia Kraus. Hon är utbildad vid Balettakademien i Stockholm och har vidareutbildat sig i New York, Sydney och på Stockholms Konstnärliga Högskola. Som dansare har hon arbetat med många av Sveriges fria koreografer för en ung publik. Hon har medverkat i föreställningar på Kungliga Operan och Konserthuset i Stockholm, varit engagerad vid Estrad Norr i Östersund och medverkat i föreställningar på Dublin Dance Festival och Edinburgh Fringe Festival. Elin grundade och drev Stockholms Dansfilmfestival 2015–2019. Hon assisterade koreograf Maria Nilsson Waller i arbetet med Östersunds Fotbollsklubb där de skapade dansföreställning Svansjön / See The Man. Som koreograf har hon skapat flera egna föreställningar. Hon har även stor erfarenhet av pedagogiskt arbete.
www.elinhedin.com