Båstad

Båstad är en fantastisk plats i Nordvästra Skåne beläget på Bjärehalvön och Hallandsåsens nordsida.

Ryska krigsfartyg & brand

Redan under 1400-talet fungerade Båstad som köpstad. Expansionen fortsatte under 1500-talet och 1664 blev Båstad “stadsfläck”. Då fick man lov att bedriva stadsnäringar som hantverk, småhandel, hökeri och gästgiveri. År 1788, under slaget vid Båstad, försvarades stadsfläcken tappert mot ryska krigsfartyg. År 1858 blev Båstad en köping och tolv år senare, år 1870, drabbades köpingen av en svår brand som utplånade två tredjedelar av samhället.

Badgäster & Hotell

Det var en tuff tid för Bjäreborna men så småningom inträffade något som skulle förändra livet för många i trakten. Det kom badgäster. Efter hand tillkom också hotell och sommarvillor för uthyrning. Badorten drog många besökare till sig och under en mycket expansiv period i början av 1900-talet etablerade Ludvig Nobel sig i Båstad. Han köpte mark och lät anlägga vägar, avlopp och infrastruktur i ortens västra del. Båstad skapade badhistoria med det första kallbadhuset i slutet av 1800-talet. Idag står ett nytt badhus på samma plats och många besökare och ortsbor kommer hit och njuter av bastubad och ett iskallt vinterdopp i havet.

Tennis

Vid byns ena torg beläget intill kyrkan finns en mängd små butiker, kafeér, ett tennismuseum, restauranger och närhet till hamnen och tennisstadion där Swedish Open spelas varje år. Turneringen är bland de äldsta tennisturneringarna i världen då den etablerades som internationell turnering redan 1948 genom ett samarbete mellan Båstad Malens Tennissällskap (BMTS) och Svenska Tennisförbundet(SvTF). Sedan dess har turneringen arrangerats varje år i oavbruten följd. Framröstad av spelarna sedan 2002 på ATP-touren som den bästa

Märta & Birgit

Båstad har ett varierat utbud av kultur. Filmfestival, gallerier, designgårdar och olika slags hantverk. Birgit Nilsson, som var en av 1900-talets största operasångerskor växte upp mitt på Bjäre, i byn Svenstad. Här ligger släktgården vackert inbäddad mellan kullar och betesmarker. Gården är idag ett museum, enligt Birgits önskan, där minnena från barndomen och den makalösa operakarriären finns bevarade. Märta Måås Fjetterström startade sin egen textilverkstad år 1919 på Agardhsgatan i Båstad, och är än idag en ateljé och butik för textil konst.

Båstad som namn

Hur namnet Båstad har kommit till är något som länge har diskuterats. Botzestede eller Bothstede betyder båtplats. Efterhand har stavningen ändrats. I en kunglig skrivelse år 1558 som berör anläggande av en tegelugn är stavningen Bodstede. I en skrivelse från år 1569 skriver “Lundhs Stifhts Landeborg” Baadstad. Under åren har stavningen förändrats så att det alltmer kom att likna Båstad.

GÖR SOM ÖVER 300 ANDRA FÖRETAG - BLI MEDLEM!

Medlemsansökan

Villkor

Uppsägning av medlemskap ska ske skriftligt senast 31 oktober året innan utträde och tidigast efter 2 års medlemskap. 

Som medlem får du:

När du blir medlem bidrar du till att:

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.

TRANSLATE

Google disclaimer