Tryck på play

Märta Måås Fjetterström på 370 sekunder

Märta Måås Fjetterström

Märta Måås-Fjetterström växte upp i Vadsten tillsammans med hennes föräldrar, kyrkoherden Rudolf Fjetterström och modern Hedvig Olivia Fjetterström. Efter studier på högre konstindustriella skolan i Stockholm följde arbete som teckningslärarinna i Jönköping innan hon 1902 blev anställd vid kulturen i Lund. Hon blev föreståndare för Malmöhus läns hemslöjdsförening 1905–1911. En inbjudan från Lill Zickerman lockade henne till vävskolan i Vittsjö. Läs mer 

Ludvig Nobel upptäcker Märtas flossamatta Hjorthagen och köper den för att lägga i sitt nyöppnade hotell Skånegården i Båstad. Här tar historien sin början och ateljén är fortfarande aktiv på Aghardsgatan i Båstad. Läs mer

Begravningsplatsen

Märta Måås Fjetterström är begravd i Båstad på Mariakyrkans nya kyrkogård tvärs över gatan mot åsen, graven är försedd med ett porträtt av Märta och är mycket lätt att hitta. Går ni in genom kyrkogårdens nordliga grind på Munkgatan så ligger graven bara en kort bit in till vänster när ni passerat grinden. 

För kartposition: Klicka här

Kungahuset - Kungen invigde utställning om Märta Måås-Fjetterström

Fredagen den 11 oktober 2019 invigde Kungen utställningen Se på mattorna – det är jag med ett urval av textilkonstnären Märta Måås-Fjetterströms verk. Utställningen visas i Rikssalen på Kungliga slottet i Stockholm. 

Play Video

Dela sidan med andra

Vi älskar verkligen vårt område och jobbar ständigt med att sprida hur fantastiskt vi tycker att det är. Viktigast av allt är ni som besöker oss och därför ber vi ödmjukast om hjälp att sprida budskapet. Bli en ambassadör för Bjärehalvön och dela sidan på knapparna nedan. 

GÖR SOM ÖVER 300 ANDRA FÖRETAG - BLI MEDLEM!

Medlemsansökan

Villkor

Uppsägning av medlemskap ska ske skriftligt senast 31 oktober året innan utträde och tidigast efter 2 års medlemskap. 

Som medlem får du:

När du blir medlem bidrar du till att:

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.

TRANSLATE

Google disclaimer