- Att Göra
- Boende
- Bra att veta
Kontakta oss
- Köpmansgatan 1, 269 33, Båstad
- turistbyran@bastad.com
- +46 (0)431-750 45
Bra länkar
När Olyckan är framme
- Ring SOS: 112
Båstad & Bjärehalvöns största utbud av konst, kultur och sevärdheter hittar ni här. Fantastiska konstnärer, rik historia och underbara platser som Hovs Hallar, Norrvikens trädgårdar och Torekov.
Mitt på Bjäre, i byn Svenstad, ligger Birgit Nilssons släktgård vackert inbäddad mellan kullar och betesmarker. Här har La Nilsson växt upp och arbetat på familjens lantbruk medan hon drömde om en framtid i sångens värld.
Gården är idag ett museum, enligt Birgits önskan, där minnena från barndomen och den makalösa operakarriären finns bevarade.
Birgits barndomshem visas i orört skick i sällskap med guide, som berättar om uppväxten och vägen till musiken. Plats i visning kan förbokas. Begränsad tillgänglighet till boningshuset.
I den gamla logan finns utställningen “Birgit Nilsson – ögonblick och toner”, varje år med ett nytt tema. Här ges en inblick i livet på väg till samt på operascenen, den fantastiska musiken och inte minst kärleken.
Både privatpersonen Birgit så väl som stjärnan “La Nilsson” porträtteras.
Berättelsen i den tillhörande ljudguiden ger utställningen en extra dimension och finns att tillgå på svenska, engelska och tyska.
I anslutning till utställningen finner du en filmsal, där filmen visas kontinuerligt. Intill ligger ett mediarum där du har möjlighet att fördjupa dig i vårt digitala arkiv eller bläddra i faktapärmarna.
Följ med på en resa genom Birgit Nilssons fantastiska liv och operakarriär!
I det varsamt renoverade stallet finns i dag kafé. Här kan goda smörgåsar och hembakat efter Birgits egna recept avnjutas i en stämningsfull och annorlunda miljö. Stallkaféet har ingen entréavgift och samma öppettider som museet.
Fritt Wi-Fi på hela gården för våra besökare.
Välkommen!
Båstad-Bjäre Konstförening ser som sin uppgift:
– att inom Båstad kommun med omnejd väcka, underhålla och utbreda intresset för konst.
Detta gör vi genom att:
• Arrangera konstutställningar i föreningens galleri, Båstad Konstgalleri, som ligger i Kunskapscentrum Agardh.
• Ordna konstresor för våra medlemmar till intressanta utställningar, såväl inom som utanför Sverige.
• Inbjuda till föredrag och filmaftnar som behandlar ämnen inom konst och kultur.
• Arrangera ett konstlotteri varje år – ett uppskattat evenemang där våra medlemmar får tillfälle att vinna kvalitativa konstföremål.
Det bästa av skandinavisk design samlat på 1000 kvadratmeter i Boarp mellan Torekov och Båstad.
Varumärken
Ceannis / Himla / Iris Hantverk / Korbo / Lexington / Linum / Mateus / Mille Notti / Mimou / Pappelina / Shepherd / Steamery / Stelton / Watt & Veke / Wildlife Garden / Design House Stockholm
Fira Norrvikens trädgårdars 100 år med inspiration från renässansen
I år är det hundra år sedan Norrvikens trädgårdar öppnade för besökare. Det firas i renässansens tecken på Norrvikens vis då man låter tidsepokens idérikedom och öppna sinne genomsyra trädgårdarna, konsten, musiken, maten och upplevelserna.
Parkens grundare och visionär Rudolf Abelin öppnade för första gången upp Norrviken den 15 maj 1920 för besökare. 100 år senare står Norrvikens trädgårdar inför ännu en ny epok. Nya 100 år ska påbörjas och de gångna ska minnas. 2020 års tema på Norrviken inspireras därför av renässansen. En tid då viljan att utveckla, upptäcka och förnya stod i centrum. De anlagda trädgårdarna skapades, integrerades med byggnaderna och överdådiga blomsterarrangemang kreerades.
Venus födelse inspirerar
Norrviken hämtar sin tonalitet och inspiration ur målningen Venus födelse gällande val av växter, bilder, färger och musik. I Barockträdgården passerar besökaren genom Galleriet på sin väg mot Villa Abelin. Här, i en naturlig ram, presenteras kända verk av renässansens stora mästare som Botticielli, Da Vinci och Michelangelo. Av parkens stilträdgårdar står Renässansträdgården i fokus med sina stramt klippta former av buxbom och höga bokhäckar. Även Vattenträdgården spelar en viktig roll som en del av renässansens tema. Vårens färger går i vitt, guld och rosa. Vackra toner med tydlig
anknytning till renässansen återfinns i mängder av lökväxter och blommande liljor som längre fram avlöses med sommarblommor och perenner i ett mäktigt flor långt in på hösten.
Språkguiden Ingrid Persson Skog har Båstad – Bjäre som specialitet, med förkärlek för teman inom historia, kultur och mat. Fasta och skräddarsydda turer på svenska, engelska och skandinaviska erbjuds året om tillsammans med kunskap om och passion för denna härliga del av Sverige.
Språkguiden Ingrid Persson Skog arrangerar mängder av olika guidade turer för allmänheten. Det kan röra sig om allt från filmvandring i hisnande Hovs hallar till ett stycke oväntad Nobelhistoria i Båstad. Du köper biljett direkt i anslutning till guideturen; kontant/kort/swish. Mer information om detta hittar du under rubriken Kalendarium på min hemsida www.sprakguiden.com
Vill du boka en privat guidning till fots, i buss och båt går det förstås utmärkt. Även cykelguidning är ett alternativ, under förutsättning att du och din grupp har egna cyklar. Det är bara att ringa eller mejla för mer information.
Vad sägs om gourmetcykling, vandring på branta stigar eller en varför inte en upptäcktsfärd på Hallands väderö? Prisläget varierar beroende på gruppstorlek och arrangemangets längd.
Sedan jag startade mitt företag Språkguiden Ingrid Persson Skog har jag haft otaliga uppdrag i Båstad – Bjäre, men självklart även på andra platser i Nordvästskåne och Sydhalland. Vidare guidar jag regelbundet internationella kryssningsresenärer, främst i Helsingborg – Helsingör.
Hjärtligt välkommen att boka din guidade tur!
Vernissage söndag 5/7 kl 14-17 Utställningen pågår t o m 16/8
Sven Lingardsz föddes 1944 i Ljungby och är nu verksam i Hov som ligger vid Båstad. Tidigare var han verksam i USA, Schweiz och Österrike.
I sitt konstnärsskap arbetar Sven Lingardsz med ett traditionsförankrat måleri, ofta inom ett symbolistiskt och irreal-surrealt referenssystem, i hartsoljeteknik, mestadels på träpannå, men även grafik – helst stentryck – och objekt. Bildvärlden skildrar företrädesvis människans gärning och mellanmänskliga relationer, samt tolkningar av t ex ordstäv eller olika värderingar.
Lindgardsz är representerad på Malmö Museum, Sveriges Riksdag, i många kommunala samlingar, han har fått flertalet stipendier, deltagit i radio och TV. Sven Lingardsz har utställningar i gallerier, konsthallar, museer, mässor, företag och även internationellt.
Hans målningar finns att ta del av i utställningshallen som ligger i Sven Lingardsz ateljé i den kringbyggda korsvirkesgården utanför Hov, Båstad. Där håller han även föredrag kring måleri, tryckteknik, konstnärens och konstbranchens betingelser.
Öppet tisdag-söndag kl 13-18. Måndagar eller övriga tider; efter överenskommelse
Vävaren i Båstad väver hellinne. Man skiljer på hellinne och halvlinne. Det innebär att vi bara använder rent lin. Också i varpen. Det ger en lyster som lyser. Och en styrka som står sig. Vi har vävt hellinne sedan fyrtiotalet och vi gör det i Sverige.
Då har vi full kontroll över kvaliteten och kan också väva efter beställning. Vi är måna om hantverket och om traditionen. Ett av våra mönster – Davids harpa – är från 1600-talet. Vill du veta mer boka in dig på en guidad visning här nedan.
Vi älskar verkligen vårt område och jobbar ständigt med att sprida hur fantastiskt vi tycker att det är. Viktigast av allt är ni som besöker oss och därför ber vi ödmjukast om hjälp att sprida budskapet. Bli en ambassadör för Bjärehalvön och dela sidan på knapparna nedan.