Kultur
Konst
Sevärdheter
Sevärdheter

Båstad & Bjärehalvöns största utbud av konst, kultur och sevärdheter hittar ni här. Fantastiska konstnärer, rik historia och underbara platser som Hovs Hallar, Norrvikens trädgårdar och Torekov.

Historia, kultur & sevärdheter

Historia, kultur & Sevärdheter på Bjärehalvön

Konst och kultur som du inte får missa!

Birgit Nilsson Museum & Stallkafé

Mitt på Bjäre, i byn Svenstad, ligger Birgit Nilssons släktgård vackert inbäddad mellan kullar och betesmarker. Här har La Nilsson växt upp och arbetat på familjens lantbruk medan hon drömde om en framtid i sångens värld.

Gården är idag ett museum, enligt Birgits önskan, där minnena från barndomen och den makalösa operakarriären finns bevarade. 

Birgits barndomshem visas i orört skick i sällskap med guide, som berättar om uppväxten och vägen till musiken. Plats i visning kan förbokas. Begränsad tillgänglighet till boningshuset.

I den gamla logan finns utställningen “Birgit Nilsson – ögonblick och toner”, varje år med ett nytt tema. Här ges en inblick i livet på väg till samt på operascenen, den fantastiska musiken och inte minst kärleken. 
Både privatpersonen Birgit så väl som stjärnan “La Nilsson” porträtteras. 
Berättelsen i den tillhörande ljudguiden ger utställningen en extra dimension och finns att tillgå på svenska, engelska och tyska.
I anslutning till utställningen finner du en filmsal, där filmen visas kontinuerligt. Intill ligger ett mediarum där du har möjlighet att fördjupa dig i vårt digitala arkiv eller bläddra i faktapärmarna.
Följ med på en resa genom Birgit Nilssons fantastiska liv och operakarriär!

I det varsamt renoverade stallet finns i dag kafé. Här kan goda smörgåsar och hembakat efter Birgits egna recept avnjutas i en stämningsfull och annorlunda miljö. Stallkaféet har ingen entréavgift och samma öppettider som museet.
Fritt Wi-Fi på hela gården för våra besökare.
Välkommen!

Läs mer

Båstad Konstgalleri

Båstad-Bjäre Konstförening ser som sin uppgift:
– att inom Båstad kommun med omnejd väcka, underhålla och utbreda intresset för konst.
Detta gör vi genom att:
• Arrangera konstutställningar i föreningens galleri, Båstad Konstgalleri, som ligger i Kunskapscentrum Agardh.
• Ordna konstresor för våra medlemmar till intressanta utställningar, såväl inom som utanför Sverige.
• Inbjuda till föredrag och filmaftnar som behandlar ämnen inom konst och kultur.
• Arrangera ett konstlotteri varje år – ett uppskattat evenemang där våra medlemmar får tillfälle att vinna kvalitativa konstföremål.

Läs mer

Design House Stockholm OPEN

Det bästa av skandinavisk design samlat på 1000 kvadratmeter i Boarp mellan Torekov och Båstad.

Varumärken

Ceannis / Himla / Iris Hantverk / Korbo / Lexington / Linum / Mateus / Mille Notti / Mimou / Pappelina / Shepherd / Steamery / Stelton / Watt & Veke / Wildlife Garden / Design House Stockholm

Läs mer

Fira Norrvikens trädgårdars 100 år med inspiration från renässansen

Fira Norrvikens trädgårdars 100 år med inspiration från renässansen

I år är det hundra år sedan Norrvikens trädgårdar öppnade för besökare. Det firas i renässansens tecken på Norrvikens vis då man låter tidsepokens idérikedom och öppna sinne genomsyra trädgårdarna, konsten, musiken, maten och upplevelserna.

Parkens grundare och visionär Rudolf Abelin öppnade för första gången upp Norrviken den 15 maj 1920 för besökare. 100 år senare står Norrvikens trädgårdar inför ännu en ny epok. Nya 100 år ska påbörjas och de gångna ska minnas. 2020 års tema på Norrviken inspireras därför av renässansen. En tid då viljan att utveckla, upptäcka och förnya stod i centrum. De anlagda trädgårdarna skapades, integrerades med byggnaderna och överdådiga blomsterarrangemang kreerades.

Venus födelse inspirerar

Norrviken hämtar sin tonalitet och inspiration ur målningen Venus födelse gällande val av växter, bilder, färger och musik. I Barockträdgården passerar besökaren genom Galleriet på sin väg mot Villa Abelin. Här, i en naturlig ram, presenteras kända verk av renässansens stora mästare som Botticielli, Da Vinci och Michelangelo. Av parkens stilträdgårdar står Renässansträdgården i fokus med sina stramt klippta former av buxbom och höga bokhäckar.  Även Vattenträdgården spelar en viktig roll som en del av renässansens tema. Vårens färger går i vitt, guld och rosa. Vackra toner med tydlig

anknytning till renässansen återfinns i mängder av lökväxter och blommande liljor som längre fram avlöses med sommarblommor och perenner i ett mäktigt flor långt in på hösten.

Läs mer

Språkguiden Ingrid Persson Skog har Båstad – Bjäre som specialitet, med förkärlek för teman inom historia, kultur och mat. Fasta och skräddarsydda turer på svenska, engelska och skandinaviska erbjuds året om tillsammans med kunskap om och passion för denna härliga del av Sverige.

Språkguiden Ingrid Persson Skog arrangerar mängder av olika guidade turer för allmänheten. Det kan röra sig om allt från filmvandring i hisnande Hovs hallar till ett stycke oväntad Nobelhistoria i Båstad. Du köper biljett direkt i anslutning till guideturen; kontant/kort/swish. Mer information om detta hittar du under rubriken Kalendarium på min hemsida www.sprakguiden.com

Vill du boka en privat guidning till fots, i buss och båt går det förstås utmärkt. Även  cykelguidning är ett alternativ, under förutsättning att du och din grupp har egna cyklar. Det är bara att ringa eller mejla för mer information.

Vad sägs om gourmetcykling, vandring på branta stigar eller en varför inte en upptäcktsfärd på Hallands väderö? Prisläget varierar beroende på gruppstorlek och arrangemangets längd.

Sedan jag startade mitt företag Språkguiden Ingrid Persson Skog har jag haft otaliga uppdrag i Båstad – Bjäre, men självklart även på andra platser i Nordvästskåne och Sydhalland. Vidare guidar jag regelbundet internationella kryssningsresenärer, främst i Helsingborg – Helsingör.

Hjärtligt välkommen att boka din guidade tur!

Läs mer

Sven Lingardsz Ateljé

Vernissage söndag 5/7 kl 14-17  Utställningen pågår t o m 16/8

Sven Lingardsz föddes 1944 i Ljungby och är nu verksam i Hov som ligger vid Båstad. Tidigare var han verksam i USA, Schweiz och Österrike.

I sitt konstnärsskap arbetar Sven Lingardsz med ett traditionsförankrat måleri, ofta inom ett symbolistiskt och irreal-surrealt referenssystem, i hartsoljeteknik, mestadels på träpannå, men även grafik – helst stentryck – och objekt. Bildvärlden skildrar företrädesvis människans gärning och mellanmänskliga relationer, samt tolkningar av t ex ordstäv eller olika värderingar.

Lindgardsz är representerad på Malmö Museum, Sveriges Riksdag, i många kommunala samlingar, han har fått flertalet stipendier, deltagit i radio och TV. Sven Lingardsz har utställningar i gallerier, konsthallar, museer, mässor, företag och även internationellt.

Hans målningar finns att ta del av i utställningshallen som ligger i Sven Lingardsz ateljé i den kringbyggda korsvirkesgården utanför Hov, Båstad. Där håller han även föredrag kring måleri, tryckteknik, konstnärens och konstbranchens betingelser.

Öppet tisdag-söndag kl 13-18. Måndagar eller övriga tider; efter överenskommelse

Läs mer

Vävaren i Båstad väver hellinne. Man skiljer på hellinne och halvlinne. Det innebär att vi bara använder rent lin. Också i varpen. Det ger en lyster som lyser. Och en styrka som står sig. Vi har vävt hellinne sedan fyrtiotalet och vi gör det i Sverige.

Då har vi full kontroll över kvaliteten och kan också väva efter beställning. Vi är måna om hantverket och om traditionen. Ett av våra mönster – Davids harpa – är från 1600-talet. Vill du veta mer boka in dig på en guidad visning här nedan.

Läs mer

Tips på fler aktörer

Ateljé Kerstin Wellbro

Om

Ateljévisningen är öppet året om efter överenskommelse.
Läs mer

Ateljé/Verkstad Charlotte Hedberg

Om

Charlotte Hedberg har öppet i sin ateljé i Hallavara där hon visar sina foto triptyker, målningar och silver smycken.
Läs mer

Christel Khan

Om

Christel Khan är en konstnär som jobbar med måleri, keramik och skulptur.
Läs mer

Båstad Kammarmusikförening

Om

Som medlem stödjer man föreningens arrangemang, kulturen och konstmusiken. I medlemskapet ingår: festivalens programfolder via e-post, inbjudan och rabatterat pris vid konserter under vintersäsongen. Samt tillfredsställelsen av att göra en viktig kulturgärning.
Läs mer

Båstad Östra Karups församling

Om

Östra Karups kyrka är belägen på norra sluttningen av Hallandsåsen. Kyrkan är antagligen uppförd så tidigt som vid slutet av 1000-talet eller i början av 1100-talet.
Läs mer

Föreningen Gamla Båstad

Om

Vill berätta historien om Båstad som dansk medeltidstad och svensk stadsfläck. Hantverk, kustsjöfart och fiske. Från bad- och kurort till tennismetropol.
Läs mer

Galerie Hansson

Om

Välkommen till Galerie Hansson som jobbar med 1900 och 20-talet finska målningar, tryck och skulpturer av svenska och internationella artister. Öppet i Båstad juni- augusti.
Läs mer

Galleri Arnstedt

Om

Galleriet ligger mitt i den lilla byn Östra Karup och startade 1998 då den gamla kvarnbyggnaden byggdes om till utställningshall. Varje utrymme på gården har tagits tillvara för att skapa möjligheten att låta många konstnärer visa sina verk samtidigt. I trädgården visas skulpturer i galleriets gröna rum
Läs mer

Galleri Hattlösa

Om

Utställningslokalen Hattlösa
Läs mer

Galleri Tyga

Om

Konstgalleri beläget med vacker utsikt över Kattegatt.Hallavaravägen 145 26991 båstad
Läs mer

Hantverksmässan i Båstad

Om

Hantverksmässan på Norrvikens Trädgårdar bjuder på modern design med tidlös feeling och har något för alla. Alltid sista helgen i Juli!
Läs mer

Hembygdsparken i Boarp

Om

Hembygdsparken i Boarp. Kliv in i en svunnen tid, besök lanthandel, gamla gårdar från 1600 talet och en skolsal från förr.
Läs mer

Konstorangeriet

Sveriges Tennis Museum

Om

Museum med bollkänsla! Mitt i Båstad ligger Sveriges enda tennismuseum. Museet erbjuder mycket innehåll och många kända namn på liten yta. Guidning går att boka. Vill du samtidigt besöka Båstad Centercourt ligger detta på promenadavstånd från museet.
Läs mer

Dela sidan med andra

Vi älskar verkligen vårt område och jobbar ständigt med att sprida hur fantastiskt vi tycker att det är. Viktigast av allt är ni som besöker oss och därför ber vi ödmjukast om hjälp att sprida budskapet. Bli en ambassadör för Bjärehalvön och dela sidan på knapparna nedan.

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på reddit
Dela på pinterest
Dela på email

TRANSLATE

Google disclaimer

Vill vill veta vad du tycker om sidan?

Visst är det tjatigt? Den här Webbplatsen samlar in "kakor" för att du, kära användare ska få så bra upplevelse som möjligt.

TRANSLATE

Google disclaimer

Kontakta oss

Bra länkar

När Olyckan är framme