Konstnären och Smyckesdesigner Charlotte Hedberg bor och arbetar i Stockholm och Båstad, Sverige. Hon har en Master of Fine Arts (MFA) från Slade School of Fine Art, London och har även studerat vid Byam Shaw School of Art i London, Pratt Institute i New York och Anders Beckmans skola i Stockholm.
I år ställer även Jennie Kåberg ut i ateljén.
Charlotte har flyttat 100 meter ovanför sin gamla bostad/ateljé till Hoddebjärsvägen 26 i Hallavara/ Båstad.
Christel Khan arbetar med och visar unikt stengods, bronsskulptur och oljemåleri i sin ateljé i Förslöv. Villa Sol hittar ni på Mercurivägen i centrala Förslöv där ni får ett personligt möte och får möjlighet att ta del av tankarna kring de olika verken och hur de är tillverkade.
Gustav de Abreu Sundin bor och verkar i Torekov. Han är utbildad på Florence Academy of Art och har även arbetat som lärare på konstskolans filial i Göteborg. Gustav är en av grundarna till konstnärsgruppen BjäreMålarna, som under flera år höll uppmärksammade utställningar på Norrvikens Trädgårdar utanför Båstad. Gruppen har under åren utvecklats till ett nätverk av konstnärer och drivs vidare av Gustav och Galleri Torekov.
Tillsammans med sin fru Carolina driver Gustav Galleri Torekov, Konsthallen Fabriken, en ramverkstad och professionell pannåtillverkning varvat med kurser i måleri.
Gustav Kraitz, egentligen Gusztav Istvan Kraitz födder 30 mars 1926 i Miskolc i Ungern. Gustav Kraitz är en svensk keramiker och skulptör och samarbetar ofta med hustrun konstnären Ulla Kraitz.
Gustav Kraitz växte upp i Miskolc i Ungern. 1943 vann han som gymnasist en teckningstävling och året därpå började han på Konstakademien i Budapest. Då sovjetarmén invaderade Budapest greps Kraitz likt tusentals andra i januari 1945 och fördes till straffarbete i kolgruvorna. Det enda skälet var att han hade studerat vid den statliga konstakademien i det nazistallierade Ungern. I kolgruvorna tvangs han under drygt fyra år skyffla sju ton kol per dygn; några rymningsförsök bestraffades med tortyr. Av 3000 fångar var han en av få som överlevde. År 1949 frigavs han och kunde fullborda sina studier vid konstakademien 1949–1952, nu med inriktning på skulptur. Då sovjetiska trupper återigen invaderade Ungern 1956 flydde han via Österrike och kom slutligen med båt till Sverige, där han av sin ungerske konstprofessor fått rekommendation om att uppsöka en konstnär i Stockholm.
År 1960 träffade han konstnärinnan Ulla Stenqvist. De gifte sig året därpå och har sedan dess arbetat tillsammans och var för sig. Efter att inledningsvis ha inriktat sig på keramiska bruksföremål började de efterhand övergå till en mer fri konstnärlig form. Han har experimenterat sig fram till en kinesisk glasyrteknik med het vedeldad ugn med anor från kinesiska Ming och Sung, som han vidareutvecklat efter år 1956. På senare år har studenter från Kina börjat resa till Sverige för att lära sig mer om denna teknik hos paret Kraitz. I sitt arbete sammanför han gärna keramiska delar av olika geometrisk form i dynamiska kompositioner.
Makarna har sedan år 1968 bosatt sig utanför Förslöv i Båstad kommun. Deras barn Cecilia Kraitz och Anna Kraitz har gått i sina föräldrars fotspår och är konstnärer inom både keramik och formgivning.
Deras verk går att finna på många platser och finns representerade över hela världen. Nationalmuseet i Stockholm, Nationalmuseet i Budapest, Moderna museet i Stockholm, Malmö Konstmuseum är några ställen man kan kolla på hans verk. Är man i Båstad kan man ta sig till Dahlmanska tomten och se skulpturen ”Birgit” eller till Astrakanen för att se skulpturen ”Två äpplen”.
Hans Arvid Ripa föddes 14 september 1912i Höör som ligger i Skåne, död 2001. Ripa var en svensk konstnär, målare, tecknare och teaterdekoratör.
Han var son till direktören Herman Ripa och Holda Hanson och gifte sig första gången med författaren Gunlög Bülow-Hübe och andra gången med skådespelerskan Margaregha Boije af Gennäs.
Ripa studerade vid Skånska målarskolan i Malmö mellan år 1928 och 1929. Under 1930 studerade han i Leipzig och Dresden. Efter detta bedrev han studier vid Maison Watteau år 1934 och vid Académie Colarossi år 1935. Ripa studerade även vid danska konstakademien under Aksel Jørgensen. År 1942 till 1950 arbetade Ripa med teaterdekorationer i Stockholm och Malmö. Han arbetade även med dekorationer för olika folkparksturnéer.
Hans Ripas konst består av teckningar, stilleben och landskapsmotiv från Skåne och Sydeuropa i olja. Ripa gjorde studieresor i Tyskkland, Frankrike, Sydeuropa och även runt om i Skåne. Några gånger fann han även inspiration i Båstad och på Bjärehalvön till sina målningar med landskapsmotiv och olika tolkningar.
Som illustratör har han bland annat illustrerat Margareta Subers reseskildringar. Han var en av intiativtagarna till bildandet av den skånska konstnärsgruppen Blandningen 1938.
Ripa är representerad vid Landskrona museum, Tomelilla museum och Simrishamn museum.
Jill Ekberg arbetar med stengods och raku. I stengods arbetar Jill ofta med stora ringlade former men även med traditionell drejade former. Många av Jills verk är dekorerade med ekoxar, löv m.m. i grafisk layout på ytan.
Ulf Ekberg arbetar med skulptur i olika material såsom stengods, porslin, trä och metall. Han arbetar också med olika typer av bild t.ex akrylmålningar, teckningar, collage, foto och digital bild. Många av hans verk utgår från en slags existensiell tanke.
Jill och Ulf Ekberg har gemensam ateljé, skulptur -och keramikträdgård. Här kan ni se måleri, skulptur, stengods, raku m.m. Trädgården är skapad med keramiska och skulpturala inslag i symbios med växtligheten. I ateljéerna kan ni se hur arbetsrummen ser ut och det finns också en permanent utställning i det sammanbindande glashuset.
Mer information finns på hemsidan.
Besöksadress: Vejbyslätts bygata 57, Vejbyslätt
Hemsida: www.konstorangeriet.nu
Epost: ulf.ekberg@konstorangeriet.nu eller jill.ekberg@konstorangeriet.nu ”
Johan Lotand, född och uppvuxen i Stockholm, började, redan under skoltiden, sin karriär som cartoonist, eller skämttecknare som man säger på ren bondsvenska. De flesta tidningar, som hade sina redaktioner i huvudstaden, var hans kunder. På den tiden fanns inga persondatorer så med väskan i handen fick han göra personliga besök hos alla bildredaktörer. Ibland köpte de hans teckningar och andra gånger inte. Det hängde på om stan´s övriga skämtare hann före eller ej! Tecknandet har senare ersatts med färgglad konst som ställts ut i Sverige och Paris. Målet har alltid varit att underhålla! Få folk att må bra! Efter att en dag oplanerat ha flyttat till Båstad lärde han sig att älska den lilla byn, dess invånare och besökare. Nu efter fyra decennier på plats har han gjort mängder med bilder under rubriken: ” Gladkonst från Båstad ” som spritts över landet, till våra grannländer, ner i Europa, samt till Ryssland, Japan och USA.
Johan Lotand har med jämna mellanrum utställning i sitt hem på Agardhsgatan 49 i Båstad. I övrigt är det lättast att nå honom via hans hemsida båstadallehanda.se
Ola är en heltidskonstnär med boende och ateljé utanför Axelstorp i Sinarpsdalen. Han målar figurativt i olja och har varit med i flertalet utställningar.
”Ola Sarri (f. 1980) är en till stor del självutbildad porträttkonstnär, som vanligtvis arbetar med uppdrag för privata samlingar och organisationer. Hans arbete har också setts i grupp-, juri- och separatutställningar i Sverige. ”- National Portrait Gallery, London
Från och med sommaren 2019 hade Ola den stora äran att vara med i BP Portrait Award. Som National Portrait Gallery stolt säger i sitt pressmeddelande: ”Efter 30 år förblir BP Portrait Award fortfarande den mest prestigefyllda porträttmålningstävlingen i världen och representerar det allra bästa i samtida praxis.” Efter två domningsrundor valdes Ola till en av 44 utställare från totalt 2538 sökande från 84 länder.
Sven Lingardsz föddes 1944 i Ljungby och är nu verksam i Hov som ligger vid Båstad. Tidigare var han verksam i USA, Schweiz och Österrike.
I sitt konstnärsskap arbetar Sven Lingardsz med ett traditionsförankrat måleri, ofta inom ett symbolistiskt och irreal-surrealt referenssystem, i hartsoljeteknik, mestadels på träpannå, men även grafik – helst stentryck – och objekt. Bildvärlden skildrar företrädesvis människans gärning och mellanmänskliga relationer, samt tolkningar av t ex ordstäv eller olika värderingar.
Lindgardsz är representerad på Malmö Museum, Sveriges Riksdag, i många kommunala samlingar, han har fått flertalet stipendier, deltagit i radio och TV. Sven Lingardsz har utställningar i gallerier, konsthallar, museer, mässor, företag och även internationellt.
Hans målningar finns att ta del av i utställningshallen som ligger i Sven Lingardsz ateljé i den kringbyggda korsvirkesgården utanför Hov, Båstad. Där håller han även föredrag kring måleri, tryckteknik, konstnärens och konstbranchens betingelser.
Åke Albin Gideon Corshammar föddes 12 november i Fredsberg utanför Mariestad, död 1974. Åke var son till en lantbrukare vid namn C.J. Carlsson och Charlotta Larsson. År 1947 gifte han sig med Britta Ingegärd Hedström.
Under sina tidiga år studerade Corshammar vid olika målarskolor i Berlin, Oldenburg och i Paris. Mellan år 1927 till 1930 studerade han för André Lhote i Paris, senare fortsatte han även studera vid Académie des Beaux-Arts i Paris.
Corshammars konst består främst av porträtt, mariner, modellstudeier, Italienvilder och landskap i skiftande tekniker. Kanske var det hans intresse för att måla vackra landskaps bilder som drog han till Båstad och Bjärehalvön. Bland några av hans målningar kan man hitta Hovs Hallar, Torekov och Båstad framställas.
Åke Corshammar var även under en period anställd som teckningslärare vid Båstads realskola. Han genomförde även olika sommarutställningar i Båstadrtakten och har medverkar i samlingsutställningar på åtskilliga platser i Sverige.
Pär Siegård var en svensk konstnär som blev känd för sina expressionistiska träsnitt, grafik, stilleben och monumentalmålningar. Pär Siegårds konst består av landskapsmålningar från Hallandsåsen, religiösa och mytologiska motiv.
Vi älskar verkligen vårt område och jobbar ständigt med att sprida hur fantastiskt vi tycker att det är. Viktigast av allt är ni som besöker oss och därför ber vi ödmjukast om hjälp att sprida budskapet. Bli en ambassadör för Bjärehalvön och dela sidan på knapparna nedan.
Uppsägning av medlemskap ska ske skriftligt senast 31 oktober året innan utträde och tidigast efter 2 års medlemskap.