Grevie backar

Grevie backar är en magisk vacker och magnifik plats. Nedanför backarna eller åsen som Grevie backar består av ligger Bjärehalvöns bördiga odlingslandskap. Från Grevie backar kan du som besökare njuta av vidunderlig utsikt mot havet och i fjärran skymtar Kullahalvön som åtskiljs från Bjärehalvön av Skälderviken och Kattegatts vatten. Platsen bjuder på lättare vandring och är perfekt för en härlig picknick. Under våren blommar här stora mängder backsippor som ger en lila färgskrud. Senast känner ni igen området från SVT:s Mästarnas mästare och avsnittet som sändes 2021-03-21, där deltagarna rullade stora klott i en snitslad bana över backarna. En plats väl värd ett besök, Grevie backar nås enkelt med kollektivtrafik från områdets östra del.

Skapade när inlandsisen drog sig tillbaka

De betade rullstensåsarna ligger som ett rutnät på Hallandsåsens sydsluttning. De skapades i inlandsisens avsmältningsskede för 14 000 år sedan. Rullstensåsar består av grus som lämnas kvar av isälvar när inlandsisen släpper sitt grepp. Ibland låg isberg kvar i isälvarnas grus och när de till slut smälte bildades gropar, så kallade dödishålor. Dessa gropar fylldes efterhand upp med sten och grus. Härifrån hämtades förr ofta sten till husbyggen. Det sägs att Grevie kyrka byggdes av stenar från Grevie backar.

Vandra på Grevie backar

Grevie backar domineras av rullstensåsar med spännande historia. Utsikten över det böljande landskapet och Skälderviken är på sina håll fantastisk. Stora delar av Grevie backar är öppna betade områden men här finns också mindre skogspartier, enfälader, åkrar och våtmarker. En skönhetsupplevelse utöver det vanliga är de tusentals fridlysta backsipporna som färgar sydsluttningarna blåvioletta under sista halvan av april.
Observera att markeringen växlar mellan orange och blå, ladda hem kartan för föreslagen rundtur.

Längd: 5 km
Tidsåtgång: Ca 1,5 h
Gradering: Varierande terräng, mer än 50 % av etappen går på naturstig
Start/Mål: Grusåsvägen 1, Grevie  eller Killebäcktorpsvägen 144, Båstad
Markering: Orange och blå markering. Ladda ner kartan.
Rundslinga: Ja
Kollektivtrafik: Hållplats Grevie Förslövsvägen, ca 200 meter från startplats i Grevie. Ingen lämplig hållplats i närheten av Killebäcktorpsvägen.
Lämplig för barnvagn: Nej
Parkering: Grevie by

Rulla klot som en mästare i Grevie backar. Kloten och den pålade banan finner ni genom att parkera på  Killebäcktorpsvägen 144,  sedan  går in i naturreservatet och tar till höger över den lilla bron. 

TRANSLATE

Google disclaimer

Vill vill veta vad du tycker om sidan?

Visst är det tjatigt? Den här Webbplatsen samlar in "kakor" för att du, kära användare ska få så bra upplevelse som möjligt.

St. Tropez Båstad London Torekov Stockholm Bjärehalvön Ibiza

TRANSLATE

Google disclaimer

Kontakta oss

Bra länkar

När Olyckan är framme