Båstad & Bjärehalvön

Dagshög

Skånes största gravhög, ett spännande stenbrott och makalös utsikt över Skälderviken och Kullahalvön, en av Båstad & Bjärehalöns absolut vackraste platser.

Dagshög är den allra största av Skånes närmare tusen gravhögar, med en höjd på 5 meter och diameter på 42 meter, och ligger särdeles vackert placerad vid Skäldervikens strand. Dagshög har ruvat på sina hemligheter troligtvis sedan bronsåldern. Enligt sagan utkämpade kung Dag och hans män sin sista strid mot en övermäktig armé, ledd av en makthungrig sveakung. Efter striden höglades kung Dag och hans män på denna plats – därav namnet Dagshög (eller Dags hög, som det även kan skrivas).

Enligt andra berättelser fanns det alls ingen Dag, utan troligtvis är det en kvinna som ligger begravd i högen, eftersom kvinnor hade en framträdande roll i bronsålderssamhället. Men eftersom Dagshög aldrig har blivit utgrävd, är det ingen som vet med säkerhet.

Alldeles intill gravhögen finner du stenbrottsruinen, ett minne från stenbrytningen som ägde rum under tidigt 1900-tal. Nedanför ruinen skimrar en damm hemlighetsfullt och överraskar med sina röda näckrosor på sommaren. Runt Dagshög sträcker sig vackra strandängar både norrut och söderut, fågellivet är rikt och floran varierande

TRANSLATE

Google disclaimer

Vill vill veta vad du tycker om sidan?

Visst är det tjatigt? Den här Webbplatsen samlar in "kakor" för att du, kära användare ska få så bra upplevelse som möjligt.

St. Tropez Båstad London Torekov Stockholm Bjärehalvön Ibiza

TRANSLATE

Google disclaimer

Kontakta oss

Bra länkar

När Olyckan är framme