Båstad & Bjärehalvön

Dagshög

Skånes största gravhög, ett spännande stenbrott och makalös utsikt över Skälderviken och Kullahalvön, en av Båstad & Bjärehalöns absolut vackraste platser.

Dagshög är den allra största av Skånes närmare tusen gravhögar, med en höjd på 5 meter och diameter på 42 meter, och ligger särdeles vackert placerad vid Skäldervikens strand. Dagshög har ruvat på sina hemligheter troligtvis sedan bronsåldern. Enligt sagan utkämpade kung Dag och hans män sin sista strid mot en övermäktig armé, ledd av en makthungrig sveakung. Efter striden höglades kung Dag och hans män på denna plats – därav namnet Dagshög (eller Dags hög, som det även kan skrivas).

Enligt andra berättelser fanns det alls ingen Dag, utan troligtvis är det en kvinna som ligger begravd i högen, eftersom kvinnor hade en framträdande roll i bronsålderssamhället. Men eftersom Dagshög aldrig har blivit utgrävd, är det ingen som vet med säkerhet.

Alldeles intill gravhögen finner du stenbrottsruinen, ett minne från stenbrytningen som ägde rum under tidigt 1900-tal. Nedanför ruinen skimrar en damm hemlighetsfullt och överraskar med sina röda näckrosor på sommaren. Runt Dagshög sträcker sig vackra strandängar både norrut och söderut, fågellivet är rikt och floran varierande

GÖR SOM ÖVER 300 ANDRA FÖRETAG - BLI MEDLEM!

Medlemsansökan

Villkor

Uppsägning av medlemskap ska ske skriftligt senast 31 oktober året innan utträde och tidigast efter 2 års medlemskap. 

Som medlem får du:

När du blir medlem bidrar du till att:

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.

TRANSLATE

Google disclaimer